ВИНОГРАД
Vitis vinifera L.
Vitis vinifera L.
Родина виноградові - Vitaceae.
Опис
Багаторічна дерев'яниста кучерява рослина з вусиками стеблевого
походження і простими черговими листками із прилистками. Дрібні квітки
мають зародкову чашечку і зрослий віночок, що обпадає у вигляді
ковпачка. Плоди - зелені або темно-червоні ягоди. Висота 1,5-4 м.
Час цвітіння
Травень — червень.
Місцеперебування
Розводиться як культурна рослина на плантаціях, у садах. Використовується також як декоративна рослина.
Частина, що використовується
Плоди (ягоди) і листки.
Час збору
Листки збирають у травні - червні, плоди - у серпні - вересні.
Хімічний склад
Відомо кілька тисяч сортів винограду, які сильно відрізняються по
хімічному складу своїх плодів. Ягоди винограду містять цукри (18—20 %),
органічні кислоти (близько 2,5 %) — винну, яблучну, лимонну, бурштинову,
щавлеву, мурашину, саліцилову (сліди), солі калію, кальцію, магнію і
заліза та подвійні солі цих же елементів, дубильні, пектинові і
барвники, кверцетин, енін, глюкозиди моно- і дідельфінідіна і вітаміни (
А—0,02—0,12 мг%, B1 -сліди, B2—0,006 мг%.С—0,43—12,3 мг%). По своєму
хімічному складу виноградний сік трохи подібний з жіночим молоком.
Листки містять цукри (близько 2 %), винну, яблучну і протокатехову
кислоти, дубильні речовини, інозит, кверцетин, каротен, холін, бетаїн і
алоксурові основи.
Застосування
Лікувальні властивості плодів винограду були відомі ще в
стародавності, але наукове використання рослини почалося в XIX столітті.
Ягоди підсилюють обмін речовин в організмі, надають сечогінну і
потогінну дію, збільшують відділення слизової дихальних шляхів і
полегшують відхаркування. Клінічні дослідження показали, що тривале
застосування пастеризованого виноградного соку впливає на організм
людини. Виноградний сік поліпшує регуляцію кровообігу, знижує кров'яний
тиск, а при зниженому - підвищує, наближаючи в обох випадках до норми
(проф. Н. 3. Уміков).
Виноград широко застосовують при багатьох захворюваннях:
загальному занепаді сил організму і відсутності апетиту, «блідій немочі»
і анемії, початкових формах туберкульозу легенів, бронхітах і
плевритах, хронічних запаленнях шлунково-кишкового тракту, що
супроводжуються запорами, підвищеній кислотності шлункового соку,
геморої, подагрі, хворобах серця, печінки й нирок.
У народній медицині відвар сушеного винограду з невеликою кількістю
цибульного соку також вживають як гарний засіб при кашлі і захриплості
голосу. Ягоди приймають і при шкірних захворюваннях.
У науковій медицині виноград застосовують при зниженому
харчуванні, порушенні обміну речовин, анемії, виснаженні нервової
системи, нефритах, хворобах шлунково-кишкового тракту (функціональні
неврози з підвищеною кислотністю), при хронічних бронхітах і як
загальзміцнювальний засіб при туберкульозі. З винограду виробляють
препарат натурозу, що застосовують для внутрішньовенних ін'єкцій при
великих втратах крові, при колапсі і шоку.
Виноградолікування в нас широко застосовується на курортах Південного
берегу Криму, де воно поєднується із кліматотерапією. Є спеціальні
лікувальні сорти винограду.
Листки володіють антисептичною, протизапальною, кровоспинною і ранозаживляючою дією.
Порошок сушених листків приймають усередину (від 2 до 4 г) як кровоспинний засіб при маткових кровотечах.
Листки володіють антисептичною, протизапальною, кровоспинною і ранозаживляючою дією.
Порошок сушених листків приймають усередину (від 2 до 4 г) як кровоспинний засіб при маткових кровотечах.
Відвар і водний настій листків уживають для полоскання горла при
ангіні і для обмивань при хворобах шкіри. Здрібнені листки, прикладені
до гнійних ран і виразок, сприяють більш швидкому їхньому загоєнню.
Листки на Кавказі вживають у їжу.
Немає коментарів:
Дописати коментар